Wednesday, March 9, 2011

Jom pi Singapore

Seperti yang dijanjikan, saya akhirnya dapat juga post entry di Singapore. Banyak cara sebenarnya nak ke Singapore ye, lebih-lebih lagi Malaysia ni next neighbour je kan. Boleh naik bas, naik train, naik flight, nak lebih adventure bawa la kereta, but we choose to travel via flight sebab ada promo tiket, tiket depart just RM25 seorang and tiket return mahal sikit, RM150 seorang. Don't worry pasal transport kat sana, or hotel ke. Cari je dalam website, hotel area Paya Lebar or Al-Juned or Geylang, sebab sini banyak halal food.

Public transport system kat Singapore pun very efficient, ada MRT, ada bas yang sistematik bernombor bagai, punctual pula tu dan pergilah mana-mana tempat attraction kat Singapore, mesti ada stesyennya. Cuma satu je yang saya kurang berkenan tentang MRT ni, after you purchase the ticket, you have to return the ticket kat machine untuk ambil balik deposit. Sebabnya, ticket tu they will recycle semula, jadi taklah berlaku pembaziran, but bagi traveller macam saya ni rasa leceh sikit sebab each time berhenti kat last station, we have to go to the machine, insert semula ticket then dapat le balik deposit dalam coin, SGD1 (1 singapore dollar=RM2.40)

So, these are the places:

1. Marina Bay Sands, Singapore






Bergambar juga laaa...walaupun tengok dari jauh je. Kalau nak dapat best view, naik MRT sampai Raffles station, then jalan kaki la sikit ke bridge dekat dengan Merlion, the famous statue of Singapore tu

2. Esplanade




Espalande is a building for theater or musical show. Lokasinya pula sama macam Marina Bay Sands tadi, naik MRT sampai Raffle and then just walk along the bridge. 

3. Merlion statue


Lokasinya berdekatan dengan Esplanade. Agak malang sikit bagi kami bila sampai ke sini. Sebabnya...this famous statue dalam renovation process #nangisss...duduk dalam hoarding tinggi bersangkar lagi. It's due to pembinaan hotel di situ, jadi Merlion statue ni akan diletakkan dalam hotel tu sekali. Jadi, last-last bergambar dengan statue Merlion yang kecik sikit, maybe anak dia la kot..




4. Chinatown





Nak cari souvenir for friends and family? Chinatown is the paradise! Nak pergi sini, senang je, naik MRT stop at Chinatown. 

5. Arab street






Kalau nak cari kain pasang, lace and other barang-barang yang berciri kemelayuan, boleh la jalan ke Arab street pula. Naik MRT sampai ke Bugis station. Kat Arab street ni, you mesti pergi Masjid Sultan, di mana masjid ni adalah masjid tertua di Singapore. Banyak juga bas-bas dari Malaysia berhenti kat sini. Ada satu muzium kat sini iaitu Malay Heritage Centre, Kampung Glam. 


6. Little India


Dari Chinatown, ke area Melayu, then area India pulak. Kat sini cuma sightseeing sahaja and ada juga 1-2 shops yang colorful dan looks aesthetic sikit.

7. Orchard Road




To high end lovers, your shopping heaven terletak di Orchard Road. Naik MRT then stop at station Orchard atau Somerset. Kiri, kanan, sepanjang jalan name all the brands you want.  We pass through this Orchard Road ni sebenarnya untuk ke HRC


8. Hard Rock Cafe, Singapore


HRC di Singapore terletak di sebelah Hilton Hotel, so agak jauh juga berjalan ke sini dari station Orchard. Those yang collecting, jangan lupa singgah.


Ada lagi few places lain yang kami visit, like statue Raffles, tapi itupun dalam sangkar juga sebab under renovation. 


Bye!


Next entry - Sentosa Island and USS

Tuesday, March 1, 2011

ICSSH 2011 - IEEE Conference in Singapore

Salam..




If you read this entry, ada yang saya update berkenaan dengan seminar di Singapura ini. The most sempoi conference yang pernah saya attend..Hehe..Why sempoi? Because it's very flexi and high indexed conference but yet I manage to meet professors/researchers yang sangat arif dalam bidang masing-masing and also manage to build networking with participants yang bukan calang-calang orang. Terasa kerdil sungguh diri ini..hehe..and they are so humble. Bilalah nak capai macam tu iye??? *Berangan sat.

All papers included in the proceedings are indexed by IEEE. An institution with a high impact index. Maka, tak hairanlah banyak paper especially from UiTM submitted to the conference proceedings. Mula-mula sampai, I was a bit confused sebab rupanya ada dua seminar yang dianjurkan serentak by the same organizer, one is ICEFR (Economics and Financial Research) and another one is ICSSH (Social Science and Humanities). My turn to present is on Monday, morning session, pukul 9.00 pagi pula tu. I was the second presenter in the session, and during that time, about 20 participants/audience were in the room session. Due to time constraint (because there are 10 papers need to be presented within one session - 9.00am to 10.30am), hence, question and answer were conducted after presentation, during coffee break. Very simple. I like!!







The conference venue - Grand Mercury Roxy Hotel. Located at Marine Pd Road. Taken during registration day






The presentation day - the last day of seminar.



Half of the audience/participants during presentation





With Dr. Prema (from UKM & chairsession for the day), Dr. Er (from UKM) and Prof. Kamaruzaman aka Prof KJ (from UPM).





With Kak Yati - my colleague in UiTM Perak, we're in the same department but she's currently in study leave for her PhD

With the secretariat of the conference




Participant from Thailand ..if not mistaken Ms. Siriporn Panyametheekul




Habis seminar, so petangnya we head back to Changi Airport..Dah tak sabar nak balik wokk, rindu kat anak-anak gamaknya. Lucky for us sebab check-in di Terminal 1, and we heard Hard Rock Changi is in Terminal 3. Since it connected via Skytrain, so, we all pun spent time lama juga la dalam terminal Changi ni untuk look for last-minute items. Generally perfurmes, cosmetics, are cheaper dari price di Malaysia (after conversion). So, setelah melaksanakan cost comparison dan feasibility study (apa kena mengena pun kau jangan tanya), dapatlah perfume Pleasure and SKII treatment essence yang kecik aje 75ml. Not forgetting shotglass Kak Lila at Hard Rock Changi :)


Hard Rock Cafe, Changi Airport at Terminal 3


So, thats all for the conference update. Entry yang seterusnya pula akan saya setory pasal interesting places in Singapore...wahhh feeling travel agent pula aku. Tapi, satu entry khas akan saya buat untuk Universal Studio Singapore sahaja..sebab....its truly AWESOME!!!!! Nantikan.. hehehe...but, tunggu la dua tiga minggu lagi...sekarang nak cerita, panas lagi bebeh..ambik gambar ni sebagai pemanas badan..



Bye!