Tuesday, March 19, 2013

Shopping di Bangkok, murah ke?


Bangkok boleh diconsider sebagai shopping paradise juga la selain dari Bandung dan Jakarta. Barang-barangnya agak murah dan kalau pandai tawar-menawar, memang berbaloi. Ada juga few Malaysians yang sempat saya sembang ketika check-in di lobi hotel, mereka kata hanya datang sini selama dua hari, hanya untuk shopping semata-mata. Amboi, hehe. So, among shopping places yang boleh you all pergi adalah as follows:

1.    Chatuchak Market (travel via skytrain, exit at #BTS Mochit)

Pasar ni memang yang paling besar dan happening di Bangkok. Almost semua ada di sini, dari tshirt, souvenir, barang perhiasan rumah, kain, semuanya ada. Hanya dibuka setiap Sabtu dan Ahad. Kalau weekdays pun buka, tapi hanya jual barang pasar sahaja. Jadi, pastikan kalau ke Bangkok, mesti include hari weekend juga ok. Foreigners memang ramai sangat kat sini dan jalan memang sesak, plus berpeluh-peluh la kita sebab market ni walaupun covered, tapi takde aircond, jenis open market. Apa aje yang saya beli di sini? Saya pening sebenarnya sebab terlalu banyak choice. End up, tak tahu nak beli apa dan at last, beli thai silk sahaja untuk mertua saya dan adik-adik ipar.

Jalan menuju ke Chatuchak Market, penuh sesak. Ini baru di luar, belum di dalam market lagi.
Peniaga di pesisir jalan

Bagus makcik ni promo pulut mangga dia...mmm dari jauh dah nampak ....Ko mampu?


Suasana dalam market..ohh..taklah sesak seperti di luar tadi

Tengok-tengok kain

Cute candles

Kalau beli, macam mana nak bawa balik ni?

Kain lagi..tengok-tengok dulu..

Barangan seramik dan kaca

Apa yang sedap makan kat sini agaknya?

Kat sini pun ada stall halal untuk makan-makan, cari stall Saman Islam di area no. 61. Legalah saya sebab ada stall makanan halal. Tapiiiiiii (tapi sayanggggg..), dah makan dan nak membayar, mahalnya harga makanan #nangissss 

Kuetiaw seafood tomyam aje 200 baht (RM20), tu pulut mangga cekik darah sampai 250 baht (RM25)...fuhhh sabar.. sabar..

Di hadapan gerai Saman Islam dan makcik tudung kuning selaku tokei kedai yang belum mempunyai pendirian tetap dalam meletakkan harga makanan


For me, up to you guys la, kalau nak merasa..makan je lah..hahahaha



2.    MBK shopping center (travel via skytrain, exit at #BTS National Stadium)

Pandangan luar MBK

Panjang ke belakang tuk-tuk ni

I would highly recommend sesiapa je yang nak ke Bangkok untuk wajib datang MBK. Almost semua benda boleh cari di sini, kira macam all in one la. Dan, walaupun ianya shopping center, tapi you all still boleh bargain dan harganya pun murah. Sort of macam Chatuchak, tapi suasana lebih selesa kerana semua peniaga di dalam air-conditioned mall dan bukan open market. Antara barangan yang ada di sini ialah handbags, shoes (from no brand until super fine AAA designer handbags), luggage/ trolley bags, clothing untuk adults dan children, barang2 perhiasan rumah seperti cadar, langsir, souvenirs, phones, gadgets, computer accessories, ehh macam-macam la...

Suasana dalam mall

Leather handbags

Suasana dalam mall







Mudah nak makan halal food di mall ni, you can either try at Yana Restaurant di Tingkat 5) atau pergi ke open food court di Tingkat 6, gerai no. 21. Musollah pun ada di sini terletak di Tingkat 6, dan siap ada panduan waktu solat lagi, boleh dapatkan di kaunter costumer’s service di ground floor. So, for all first-timer holiday in Bangkok,  MBK is a MUST pit stop ok?


Entrance to Yana Restaurant yang terletak di Level 5, MBK mall


Pad Thai berharga 140 baht

Tomyam campur cuma 100 baht
Muslim Stall No.21, di open food court Tingkat 6, MBK mall

Tak banyak choice, so, makan Fish tomyam aje...hehe tomyam lagi..ini cuma 50 baht sahaja (RM5)

Pulut durian #jangankomplenkalaugemuk
3.    Siam Paragon, Siam Center & Siam Discovery (travel via skytrain, exit at #BTS Siam)
Lokasi Siam Paragon, Siam Center dan Siam Discovery. MBK nampak macam dekat dengan Siam Center..tapi jenuh gak jalan kaki woooo

Kalau nak shopping on high end, bolehlah jejak ke Siam Paragon, Siam Center dan Siam Discovery. Ia sebenarnya tiga mall berlainan, tapi terletak bersebelahan sesama sendiri. Harga pula, ada yang murah dan ada yang lagi mahal dari KL. Contohnya macam Forever21, coloured jeggings tu murah la sikit dari KL, tapi branded cosmetics, designer handbags like LV, Marc Jacobs, emmm, sama aje dengan harga di Malaysia. SuperDry pun ada di Siam Center, besar juga butiknya dan harga shirts murah sedikit dari yang dijual di Malaysia. For me, macam area bukit bintang lebih kurang






Siam Paragon lebih besar dan lebih banyak store daripada Siam Center

Madame Tussauds pun ada terletak di Siam Discovery




4.    Hard Rock Cafe (travel via skytrain, exit at #BTS National Stadium)




Untuk HRC collectors, definitely kena cari juga lokasinya. HRC Bangkok terletak di area Siam Square, you have to walk about 10 minutes from the exit train untuk sampai ke sini. Harganya sama aje macam HRC yang lain 


5. Platinum fashion mall (travel via skytain, exit #BTS Ratchadewi)

Saya tak sempat ke sini, tapi melalui pembacaan saya lebih kurang sama macam MBK, dan more to clothing wears. Padahal mall ni memang terletak di area hotel yang saya duduk. Boleh pula tak larat dah nak jalan ke sini. (Fuluss pun dah mengecut sebenarnya..hehehe)


Adoi, letihlah celoteh panjang-panjang...haha..stop sini dulu, nanti sambung next entry